Життя в Христі як альтернатива алкогольній залежності

25.02.2015

unnamed

Ще недавно за безробіття та алкоголізм карали примусовими роботами, чи виключали з партії. На когось воно діяло, хтось боявсь втратити роботу, чи навпаки працювати на благо держави трудоднями. А більшість залишились при старій позиції – якось воно буде, головне щоб було чим похмелитись. Чому воно так?

 

unnamed

Ще недавно за безробіття та алкоголізм карали примусовими роботами, чи виключали з партії. На когось воно діяло, хтось боявсь втратити роботу, чи навпаки працювати на благо держави трудоднями. А більшість залишились при старій позиції – якось воно буде, головне щоб було чим похмелитись. Чому воно так?

– Напрошується питання. Відповідь на перший погляд проста але знову ж і складна – алкоголізм це хвороба душі і тіла, що зачіпає також і психіку людини, змінюючи підходи до реальності. Тут проблеми не вирішуються але відбувається втеча від них.
Так само як і будь-який гріх руйнує людську душу роблячи її неподібною до Бога, так і алкоголь викидає людину з сопричасності з Богом а відтак із суспільства.
Маючи можливість спілкуватись з молоддю, часто задаю таке питання. «Що робити в даній ситуації?» І найчастіша відповідь – «Сьогодні все лікується, сила волі, і подібне тому» Але насправді ці методи допомагають лише на короткий час, а опісля все повертається.
Тут потрібне щось інше, те що міняє людське серце. Це покаяння. Дуже влучно про покаяння говорить Преподобний Іван Касіян: «Досконале покаяння полягає в тому, щоб більше не чинити тих гріхів, у яких розкаюємося і в яких винуватить нас сумління. Свідченням же спокути за них з нашого боку, а з їхнього – нам прощення слугує вигнання з нашого серця навіть самого потягу до гріха».
Та покаяння неможливе без усвідомлення гріха. Тому, допоки особа не зрозуміє що має трудність з алкоголем, доти не може іти мови про правдиве покаяння – початок переміни. Наступним важливим кроком є визнання Бога Господарем свого життя.
Великий піст, що розпочавсь, є особливим часом коли людина може перемінити своє життя, після зими гріха перейти у весну благодаті. І це є найкращою альтернативою.
О. Тарас Гадомський

No Comments

Залишити відповідь